Vasarnamis

FRAMEWORK OF FUNCTIONALITY

Pastato dizainas kuriamas atsižvelgiant į XXa vieno žymiausio pastato – Villa Savoye suprojektuoto Le Corbusier koncepcija: „Framework of functionality“. Dizaino užmojis buvo sukurti ramią, artimą gamtai, jaukią ir taip pat funkcionalią erdvę.

Lietuvoje esančiame sklype suprojektuotas vieno aukšto, 45 vasarnamis, skirtas vasaros poilsiui. Pasirinktas sklypas 6,24 aro. Užstatymo riba 5 metrai nuo gatvės ir 3 metrai nuo kitų trijų sklypo pusių. Aplink sklypą kaimynu nėra. Reljefas yra lygus, neturi jokių nuolydžių ar kalnų, tačiau kalbant apie augaliją sklype ir už jos ribų yra nemažai eglių, kurios sukuria atskirtį nuo gretimos aplinkos ir garso, todėl ši vieta yra puiki pabėgti nuo perpildyto triukšmingo miesto ir pailsėti gamtos apsuptyje. Prie rytinio fasado pasodintos dvi sakuros skirtingose pusėse, o prie šiaurinio fasado trys žemaūgės kalninės pušys vienoje eilėje. Medžiai tarsi padaro užuoveja, todėl vienoje sklypo dalyje saulės gaunama daugiau negu kitoje. Sklypo pasiekti automobiliu nėra galimybės, tačiau tai galima padaryti paspirtuku, dviračiu, riedučiais, pėsčiomis ar kitomis priemonėmis. Kadangi aplinkui pušynas, tai puiki vieta aktyviai gamtoje praleisti laiką bėgiojant ar važinėjant dviračiu. Sklypas yra geroje susisiekimo vietoje, už ~250m yra vandens telkinys, kuris vasara padės atsigaivinti ir smagiai praleisti laiką. Sklype taip pat įrengta baseino zona norintiems turėti privačia maudynių, poilsio, vakarėlių zoną.

Erdvus, plokščias reljefas leido, kad namas natūraliai susimaišytu su kraštovaizdžiu ir aplink supančiais medžiais. Formos išradimo principas yra – „Tūris tūryje“. Vidinis namo erdvės tūris yra L formos tačiau šį tūrį apima keturkampio formos kitas tūris kuris suteikia galimybe turėti tarsi uždengtą galeriją, terasą aplink visą namo perimetrą. Kiekvienoje fasado pusėje turime atviras sienas per kurias turime galimybe ne tik judėti į visas skirtingas puses, bet ir pamatyti skirtingus vaizdus kurie suteikia skirtingų pojūčiu ir emocijų

Šiauriniam fasadui ir vakariniam pasirinkta dizaino detalė iš Villa Savoye pastato, tai horizontalūs langai, kurie suteikia tam tikrą išskirtinumą nuo kitų dviejų fasadų ir sukuria harmoniją su pastato linijomis. Pastato eksterjerui pasirinktos medžiagos medienos dailylentės – pirmam namo tūriui ir betono plokštės terasos tūriui. Visa tai architektūrinis vientisumas. Mediena puikiais susilieja į supančią eglyno aplinką, o betonas akcentuoja pastato formą ir suteikia modernaus prieskonio. Todėl iš tolo pastatas atrodo tarsi betoninis rėmas, kuriame yra gamta. Framework of functionality koncepcija atsispindi ne tik pastato dizaino sprendimuose, bet ir patalpų išplanavime. Stumdomų langų sistemos virtuvėje, svetainėje ir miegamajame suteikia galimybe iš vidaus šias patalpas tarsi sujungti su juos supančia terasa. Į bet kurį kambarį išskyrus vonios, galima patekti tiek iš namo vidaus, tiek iš išorės. Kiekvieno fasado pusėje, terasoje matomi skirtingi vaizdai, kurie suteikia skirtingus pojūčius. O kiekviename terasos kampe galima išnaudoti skirtingiems poreikiams.